15.05.2019 1707

17-05-2019

Tarihçemiz

İlk Nişancı İlkokulu, Nişancı Camisi´nin yanındaki çeşmenin üzerindeki bina olup 2.Mustafa devrinde sadrazam olan şair Eyüplü Mehmet Paşa Çeşmesi ile beraber yapılmıştır. Bu okulun öğrencilerinden olan Ord. Prof. İsmail Hakkı UZUNÇARŞILI´ nın "Tosyalı Celalzade Mustafa ve Salih Çelebiler" adlı eserinde belirttiği üzere Nişancı İlkokulu, "23. İlkokul" adı altında Çinili Çeşme mevkiinde küçük bir binada öğretim yapmakta idi. Öğrenci artışı sebebiyle bu okul öğrencilerinin bir kısmı ile Eyüp Sıraselviler mevkiinde Balıkhane Nazırı'nın Konağı'na 38. İlkokul adı ile nakledildi. 23. İlkokulun lağvı ile diğer öğrenciler de 38. İlkokul'a verildi. 1931 yılına kadar Balıkhane Nazırı'nın Konağı'nda öğretim yaparken yeni yapılan binasına nakledilen öğrenciler, 38. İlkokul altında numaralar kaldırılıncaya kadar devam ettiler. Numaralar kaldırılınca Nişancı Mustafa Paşa'nın ismine izafeten "Nişancı" adı ile "Nişancı İlkokulu" denmiştir. Nişancı, kelime anlamı olarak bütün devlet kanunlarını bilen, her türlü hukuki kanunları teklif etme ve yeni kanun maddelerinin tanzim ve yazımı ile padişahın ismini içeren tuğrayı çekmek (yazmak) salahiyeti (yetkisi) verilen kimselere denir.

1931 yılında inşa edilen okulumuz binası, Eyüp'ün hakim üç tepesinden biri olan Nişancı Tepesi üzerine Sivasi Dede Vakfiyesi üzerine kurulmuştur. Bu yer Sivasi Dede'ye III. Mehmet ve I. Mustafa devirlerinde yaşamış ulema ve mutasavvıftan olan Reisü'l-Küttap Lalî Efendi hediye etmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan Nişancı İlkokulunun mimarı Mimar Yahya´dır. Okul orijinal yapı olarak 3 katlı 16 derslik 4 odadan oluşur.

Nişancı İlkokulu, 1958 yılına kadar ilkokul binası olarak kullanılmıştır. 1958-1959 öğretim yılında Nişancı Ortaokulu olarak hizmete girmiştir. 1996-1997 öğretim yılında 8 yıllık temel eğitim nedeniyle Nişancı İlkokulu adını alan okul 1998 Mayıs ayından itibaren ise Oklu Aile Birliğinin teklifi ile Nişancı Şehit Er Eyüp Beyazıt İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. Şehit Er Eyüp Beyazıt 13.08.1957 tarihinde Eyüp ilçesi Nişancı semtinde Abdullah ve Fadime Beyazıt´ın oğlu olarak Dünya´ya gelmiştir. Eyüp Beyazıt, ilkokulu Nişancı İlkokulunda okumuştur. İlkokulu bitirdikten  sonra bir yıl Nişancı Ortaokulu'na devam etmiş daha sonra okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Eyüp Beyazıt bu tarihten itibaren meslek hayatına atılmıştır. Daha sonra her Türk genci gibi vatan borcunu ödemek üzere askere giden Eyüp Beyazıt 26 Temmuz 1996 tarihinde Hakkâri ili Çukurca ilçesi Çayırlı bölgesinde terör örgütü karşısında başlatılan mücadele de canını hiçe sayıp büyük bir cesaret ile görevini yerine getirirken şehit düşmüştür. Şehidimizin ismi 22.05.1998 tarihinde okulumuza verilmiştir. Nişancı İlkokulu, bu tarihten itibaren Nişancı Şehit Er Eyüp Beyazıt İlköğretim Okulu olarak eğitim-öğretime devam etmiş ve 8 yıllık ilköğretimde ilk mezunlarını 2004-2005 yılında vermiştir.

Nişancı Şehit Er Eyüp Beyazıt İlköğretim Okulu 2012´de çıkan 6287 sayılı yasayla birlikte, Valilik Makamı´nın 13/05/2013 tarih ve 57047 sayılı onayıyla ilkokula dönüştürülmüştür. Okulumuz Nişancı Şehit Er Eyüp Beyazıt İlkokulu olarak eğitim-öğretim hizmetine devam etmekte iken 06.03.2018 tarih ve 47213048-105.01-E.4766288 sayılı İstanbul İl Milli Eğitim Komisyonu Kararı ile okulumuzun adındaki "Er " ünvanı kaldırılarak " Nişancı Şehit Eyüp Beyazıt İlkokulu" olmuştur.

Halen 3203 m² arsa üzerindeki mevcut binada 14 derslikle Nişancı Şehit Eyüp Beyazıt İlkokulu adıyla eğitim öğretime devam edilmektedir.

Adres:
NİŞANCI MAH. ZAHİRECİ SK. NİŞANCI ŞEHİT EYÜP BEYAZIT İLKOKULU BLOK NO 16 İÇ KAPI NO 1 EYÜPSULTAN / İSTANBUL